tiistai 13. marraskuuta 2012

Hyllykkö


Olen juoksennellut eri paikoissa hoitamassa asioita viime päivät. Toisaalta olen taas ihastellut rauhoittavaa maalaismaisemaa ja seurannut joutsenten muuttoa. Jo monena iltana peräkkäin auringon alkaessa laskea joutsenet ovat lentäneet mökin yllä etelää kohden. Se näky on vaikuttava.

Yritän rakennella kotiin pientä 'toimistoa'. Kävin juuri tilaamassa uuden tietokoneen ja tulostimen. Muistin pelastaneeni pari vuotta sitten eräästä roskiskuormasta yhden hyllykön ja etsin sen maalta. Isäni motkotti aikanaan (siitäkin) pelastetusta vanhasta rotiskosta. Tosin toi (taas) vapaaehtoisena hyllykön kotiini. Ajattelin ujuttaa sinne tulostimen, piilottaa johdot ja etsiä kauniita kansioita, jotka sietävät olla esillä. Muu tavara sitten ovien taakse piiloon, jotta mielenrauha säilyisi. Toimistonurkkaus onkin huushollin ainut tummista huonekaluista koostuva kohta. Pöydän kun ehtisin vielä käsitellä tummemmalla vahalla/öljyllä, niin kyllä kelpaa kotonakin töitä tehdä.






maanantai 5. marraskuuta 2012

Marraskuun rutiineja


Rutiinit ovat oikeastaan todella ihania. Olen jo muutamana vuonna tarjonnut syksyisen jouluruuan hyvissä ajoin ennen joulua. Tänä vuonna mietin, jääköhän tämä nyt toteuttamatta. Vieraat kuitenkin oma-aloitteisesti kutsuivat itse itsensä syömään! :) Olipa mukava päivä ja ruokakin valmistui helposti eikä koristuksiakaan tullut tällä kertaa piperrettyä. Tarjosin lanttu- ja porkkanalaatikkoa, punajuuripaistosta, poronkäristystä, lohirullia, rosollia ja sienisalaattia. Kahvin kanssa joulutorttuja ja suklaakakkua kermalla ja marjoilla. Oli kiva laittaa sama valosarjakin taas samaan paikkaan. Ensi vuonna sama juttu.






Suklaakakku on Pirkan ohjeella tehty luumumutakakku. Gluteeniton. Maidottoman siitä saa vaihtamalla voin kookosöljyyn (huom. öljyyn, ei siihen kovaan kookosrasvaan). Ihana kookoksen maku!

150 g kuivattuja luumuja
3/4 dl konjakkia tai appelsiinimehua
100g voita (tai sitä kookosöljyä)
150 g taloussuklaata
4 kananmunaa
2 dl sokeria
100 g mantelijauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Paloittele luumut ja pane ne kattilaan. Kaada joukkoon konjakki tai appelsiinimehu. Keitä luumuja kannen alla 5-10 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella.

Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Ota kattila pois liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä luumusose ja suklaa-rasvaseos keskenään ja kaada seos muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.

Kaada seos voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm). Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarjoa mutakakku haaleana tai kylmänä kermavaahdon kera.